Stad en school helpen jongeren aan (vakantie)job.

Project begeleidt scholieren tijdens solliciteren.

Het Technisch Instituut Sint-Jozef en de stad Geraardsbergen slaan de handen in elkaar om leerlingen te begeleiden in hun zoektocht naar een vakantiejob of weekendwerk. Het gaat vaak om jongeren met een andere etnische achtergrond of beperkt sociaal netwerk.
Jongeren kunnen vanaf zestien jaar solliciteren voor weekendwerk of een vakantiejob. Toch blijkt het voor sommigen niet zo makkelijk om aan een baantje te geraken. Dat ondervonden enkele leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Jozef. Zij klopten aan bij de stad en die zette samen met de school en enkele andere partners een project op poten om hen te begeleiden in hun zoektocht.
Er waren drie opleidingsnamiddagen waarbij ze leerden een cv op te stellen om dan af te geven of op te sturen naar bedrijven. Tijdens de tweede sessie leerden ze solliciteren door zichzelf kort voor te stellen en aan te prijzen. In de laatste sessie kwamen een aantal bedrijven langs waarbij de tieners als test konden solliciteren.
Zo staan de deelnemers al heel wat steviger in hun schoenen als ze op de arbeidsmarkt stappen voor een tijdelijk baantje. Voor Ahmed Chalayev (16), een jongen met Russische roots en leerling in de afdeling mechanica op het Technisch Instituut, was de korte opleiding alvast een verrijking. “Ik leerde hoe efficiënt te solliciteren. Ik weet nu wat ik wel en niet moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek.”
Ahmed kijkt reikhalzend uit naar een vakantie- of weekendjob. “En het maakt mij niet uit welke job, ik ben bereid om echt alles aan te nemen. Aan de kassa zitten, in een garage of bandencentrale werken, voor mij kan het allemaal.” En wat gaat Ahmed doen met de centjes die hij dan verdient? “Ik ga op vakantie naar Turkije en Rusland en dat kost behoorlijk wat.”
De stad lanceert een oproep aan bedrijfsleiders om jongeren als Ahmed een kans te geven.
De vacatures staan op de Facebookpagina Werken in Zuid-Oost-Vlaanderen.
Werken in Zuid-Oost-Vlaanderen
Bron: Het Nieuwsblad